Sinergism

Dacti umblă întotdeauna cu ceva la ea. Cum umblă astmaticii cu spray-ul ăla, care le uşurează respiraţia, Dacti umblă cu nişte pastile pentru contra atacului de panică şi cu o carte.  Uneori trec zile în şir fără să se atingă de ele. De pastile şi de carte. Dar le cară, conştiincioasă, în caz că.
Să le luăm pe rând…
Pastilele îi sunt utile în nouă din zece atacuri de panică, fiindcă, imediat ce-şi  adulmecă  o stare paradoxală, un preludiu la atac, Dacti bâjbâie prin geanta-sac, pipăie cutia cu antidotul şi se calmează. Poa’ să vină Atacul mai abitir ca Cei Patru Cavaleri ai Apocalipsei, că ea face pâc! – în blisterul cu hapuri de Contra-Atac şi-i scade pulsul. Până duce comprimatul la gură – e aşa de mic, încât poţi să-l înghiţi fără apă, globul pământesc îşi reia învârtirea normală, mai tremură niţel contururile lumii înconjurătoare, dar Dacti deja a luat două guri de aer în mod controlat, adică, mental, respiră în pungă, ca americanii, în filmele lor.
Uneori înghite pastila, alteori nu. Uneori, când anormalul iese din scenă bătut şi Dacti e bine, într-un exces de generozitate, înghite chestia aia albă, de doi-virgulă-cinci milimetri diametru, fiindcă n-are ce pierde. Toată cutia, cu cin’zeci de tablete, costă cât  patru ţigări.

Cartea pe care o plimbă Dacti e altceva. Uneori plimbă o cărămidă de carte, alteori  una de doi centimetri grosime. Aproape niciodată nu apucă să citească din  ea pe apucate, dar de plimbat, o plimbă.  Ca să dea de cutia Contra-Atac, fără discuţie, Dacti dă mai întâi de cotorul cărţii aceleia.
Am întrebat-o:
-Băi, Dacti, de ce umbli cu cartea aia la tine, dacă tot ştii că n-apuci să citeşti, decât acasă?

Ea îmi zice că „pentru sinergism”.

Publicitate

11 gânduri despre „Sinergism

 1. Ei, uite, d-aia umblu și eu zilnic cu un ditamai caietul de schițe și-un penar cât o servietă, plin de creioane, cărbuni, pensule, acuarele, într-o geantă aproape la fel de mare ca și mine. Bineînțeles, nici eu nu apuc să trag vreo linie cât mi-e ziua de lungă dar tot le port după mine de colo-colo..din sinergism :)))

  • Domnule care Vrei-Ultimul-Loc, din nefericire Dacti nu e nebună. Pur şi simplu aşa e ea. Ceea ce, într-un fel, mi se pare cu mult mai grav. Ştii… diferenţa dintre o urâtă şi un beţiv. Ultimului îi trece.
   p.s.: nu prea pot vorbi liber despre subiectul ăsta, dar sper că mă înţelegi. 🙂

   • Inteleg, inteleg, sa ne ferim de repercursiuni.

    Ps: stii care este asemanarea dintre ei?
    Sunt ingrediente complementare in retata „o aventura de-o noapte” =))

 2. nu stiu ce e cu sinergismul acela dar pe acea Dacti o inteleg. am apucat si eu o perioada asemenea atacuri de panica (poate oi mai apuca ), pastila placebo probabil ca o linisteste in eul ei. pe mine ma tinea cam 10 minute ( nu luam nimic, nici nu stiam ca exista ceva pentru\contra ), era groaznic, mai ales cand ma lua in autobus.dacti precis nu e nebuna

  • Sinergism e atunci când asocierea a două elemente potenţează efectul fiecăruia în parte. Dacti nu înghite pastile placebo. Ar vrea ea! Alea sunt scumpe rău! 🙂

 3. Dom’le VUL, (vrei ultimul loc, ştiu!), la Dacti, aventurile de-o noapte au ţinut între opt şi zece ani. Nu rezonaţi aici. Dacti e masochistă.
  Şi da, vrem o colaborare ilustră cu frumoasa Andreotti! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s