Anunțul

Dacti a primit pe mail, de la colegiul național al farmaciștilor, un manifest în care acest organism sublim – despre care nu poți zice că „lipsește cu desăvârșire” , fiindcă percepe taxe și cotizații mai ceva ca fiscul și ca partidele – își exprimă crunta dezaprobare față de campania de publicitate deșănțată pe care o fac lanțurile de farmacii.

Zice scrisoarea: „Colegiul Farmaciștilor din România este profund îngrijorat de amploarea pe care au luat-o în ultima vreme reclamele ascunse la medicamente, precum și publicitatea înșelătoare și comparativă făcută de unele farmacii.”

Mai jos: „ multe farmacii își fac reclamă cu conținut neadevărat, incorect și înșelător, făcându-se astfel vinovate de publicitate înselătoare și comparativă. Poziționarea unor farmacii ca fiind standarde sau etalon pentru celelalte(” o farmacie cum toate ar trebui să fie ”!) încalcă flagrant  legislația în vigoare.” 

Și: „reclamele prin care se promovează „reduceri substanțiale la medicamente” nu fac decât să încurajeze automedicația, cu risc maxim pentru sănătatea pacienților”.

Apoi muștruluiala continuă, din ce în ce mai încruntată. În final, cum ar fi de presupus, ar trebui să apară niscai măsuri luate de prea-cinstitul Colegiu. Ce să vezi? Toată acțiunea se termină cu o miorlăială firavă: „ Facem apel la toți farmaciștii cu drept de liberă practică din România, membri ai Colegiului Farmaciștilor din Romania, să nu încurajeze auto-medicația și să desfășoare un act farmaceutic conform regulilor profesionale și deontologice.” și cu o mare idioțenie, de-a dreptul ipocrită: ”În același timp, consiliem pacienții să nu se lase amăgiți de aceste reclame și îi încurajăm să se adreseze medicului pentru orice simptome care ar putea reprezenta un semnal privind alterarea  starii lor  de sănătate.

Păi, până și eu, un urs, știu că textul ăsta a fost trimis numai farmaciștilor. Ce treabă are cu pacienții? Se referă, poate, la momentul în care farmaciștii sunt răciți, au o colică biliară, o migrenă, o entorsă și devin ei înșiși pacienți?

Rău a enervat-o pe Dacti „manifestul” cu pricina!
Bun. O să mă-ntrebați ce-mi pasă mie, că eu nu sunt farmacist, sunt urs, cartea mea s-a vândut binișor fără reclamă voalată, înșelătoare sau oricum ar fi putut să fie ea, fiindcă mie nu mi-a făcut nimeni reclamă.
Uite că-mi pasă! Că Dacti zicea că, dacă e timp frumos sâmbătă și duminică, mergem la munte. Și bestiile astea de la meteo, care par să fie mână-n mână cu colegiul farmaciștilor, zic că o să fie urât.

Publicitate

15 gânduri despre „Anunțul

 1. Singurul medicament pe care îl accept este antibioticul lichid. Preferabil cu cifra octanică ridicată. Mai bine să-mi fac ficaţii praf cu o pălincă decît cu un pumn de medicamente scumpe şi ineficiente, în condiţiile în care tot six feet under ajung.

  • Am rugat-o pe Dacti să-mi traducă: cifră octanică ridicată, antibiotic lichid, six feet under. A zis că nu contează, ești un tip cu capul pe umeri, o să mori la o sută de ani.

   • Uite de-aia o iubesc eu pe Dacti: fiindcă ştie să traducă la perfecţie din limba mea! Deşi n-o să ating suta nici în vise (şi între noi fie vorba, nici nu-mi doresc asta).
    Hai, nu fi gelos, că şi pe tine te iubesc la fel de mult! (sper să nu-mi iasă vorbe c-aş fi… altfel)

   • 🙂 Nu-ți face probleme, Dragoș! Acum, dacă ai zis-o tu primul… să știi că și eu te iubesc, și nu sunt altfel. Tot urs am rămas.

   • Bear hug e îmbrățișare ursulească? E atunci când stăm lipiți unul de altul, fără să zicem nimic, dar trăim un moment de prietenie adevărată, care ne dă putere pentru miile de momente în care nu ne îmbrățișează nimeni? Dacă alta e traducerea corectă, iertare!

 2. Ce jeg de comunicat… 🙂 Îmi cer scuze pentru exprimare, dar un mod mai idiot ca ăsta de a spune că vezi ce se întîmplă, dar refuzi să te confrunți cu cei implicați n-am mai văzut. Iar aia cu consiliem pacienții care n-au acces la acest mail să nu se lase amăgiți de aceste reclame chiar pune capac nesimțirii. E pe față pur și simplu… Acum, cu o vodcă în nas, chiar îmi vine să rîd, dar îmi dau seama cît de gravă e nerușinarea asta. Ce le-aș trage una-n cap […înjurătură autocenzurată de morți…] …

  • Da. Știu io. Hibernează. Sau… Nu știu. Oricum, respiră. Tu, care știi că medicamentele nu sunt bune de nimic, ai putea să-mi dai un sfat. La nain-uan-uan sună ocupat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s